Verzekeringen

Het afsluiten van een begrafenispolis is niet zo algemeen in Portugal. De dood, begrafenis en crematie zijn nog steeds onderwerpen die hier een beetje taboe zijn. De meeste mensen hebben dan ook geen flauw idee wat een begrafenis of crematie zal gaan kosten. Nu is het wel zo dat elke Portugees recht heeft op een uitkering van de segurança social, maar deze uitkering dekt niet de kosten van de uitvaart. Hiervoor wordt dan vaak een lening afgesloten.

De meeste buitenlanders hebben wel een begrafenispolis afgesloten. Heb je gekozen voor een uitkering van het verzekerde bedrag dan is er vaak geen probleem bij overlijden in het buitenland. Kijk onder het kopje ‘Wat mag het kosten?‘ om te controleren of het verzekerde bedrag zal volstaan voor het soort uitvaart dat je wenst.

In natura
Heb je gekozen voor een zogenaamde uitkering in natura, waarbij de verzekeringsonderneming de gehele zorg voor de uitvaart voor haar rekening neemt dan kan het zijn dat er een addertje onder het gras ligt. Deze verzekeraars werken samen met eigen uitvaartondernemingen en hebben vaak voordelige contracten gesloten met bijvoorbeeld bloemisten. Hierdoor krijg je, om het maar even populair te zeggen, meer waar voor je geld. In het buitenland hebben ze deze contacten natuurlijk niet en kunnen dus niet in natura uitkeren. Dela bijvoorbeeld, keert een geldbedrag uit bij overlijden in het buitenland. Je zult je polis erop na moeten zien hoe hoog dat bedrag zal zijn. Yarden, een andere grote speler op dit gebied, gaat zelfs zo ver dat wanneer je je permanent in het buitenland vestigt, zij de polis opzeggen en je het gespaarde bedrag terugkrijgt. Sta je nog in Nederland ingeschreven dan keert ook Yarden een bepaald bedrag uit bij overlijden in het buitenland.

Wat mag het kosten?
Er zijn veel aspecten waarmee u rekening moet houden om te begrijpen hoeveel een begrafenis of crematie in Portugal kost. In onderstaande tabel zijn de gemiddelde bedragen genoemd van een uitvaartcentrum in Lissabon.

Bron: comparaja.pt